dimarts, 19 de maig del 2015

ARA SI QUE SÍ, TORNA A SER L'HORA DEL POBLE!

S'està acabant el mandat. Aquest ha estat un mandat important per la CUP: per primera vegada una CUP aconseguia guanyar unes eleccions municipals en confrontació directa amb els grans partits tradicionals, i les seves grans maquinàries electorals, i aconseguia governar, amb l'alcaldia, fins que va molestar massa, fins que els canvis començaven a ser profunds. Finalment, els partits polítics que volen que tot continuï com sempre i res canviï, es van ajuntar per anar en contra de la voluntat del poble i promoure una moció de censura totalment injusta i injustificada, ja que no només no s'ha aconseguit millorar gaire cosa, sinó que s'ha empitjorat, més enllà de fer algunes obres al final de mandat com a recurs electoral (continuant amb la vella forma de fer política, la que no canvia mai).

Durant el govern encapçalat per la CUP es van canviar dinàmiques llargament mantingudes amb l'objectiu que les opinions dels veïns i veïnes tinguessin incidència real en les polítiques municipals.

Es va avançar en la democratització de l'Ajuntament ampliant el nombre de plens ordinaris, a un cada mes, i reduint o eliminant els extraordinaris; deixant que els veïns poguessin intervenir en els punts que els afectaven; publicant les actes del plens, els seus resums i els àudios; calendaritzant i publicant tota l'activitat institucional anual a principis de gener (Plens, Consells, processos participatius, informes econòmics, pressupost, ordenances) i complint-ho; responent totes les peticions i instàncies, sense excepció, entrades al registre i en un termini de màxim de 45 dies –quan la mitjana del país és de 80–; obrint els canals d'informació i relació amb els veïns de Facebook i Twitter; realitzant les subvencions a entitats en un procés obert i transparent al qual es podien presentar totes els entitats del poble.

Vam fer passos destacables en el foment de la participació oberta a tothom introduint, per primera vegada a tot el país, un procés participatiu obert per a la totalitat de les ordenances i dels pressupostos municipals; realitzant un procés pel canvi de recollida d'escombraries realitzat durant dos mesos, amb 13 sessions i més de 250 participants; obrint un sistema de 'queixes i suggeriments' per via telemàtica amb seguiment públic de les seves resolucions; adoptant la presa de decisions vinculants en l'Escola Bressol 'La Petjada' conjuntament amb les famílies usuàries –les famílies van decidir el preu mensual a pagar de 185€–; informant de les activitats municipals i de les entitats mitjançant notes de premsa, amb publicació sistemàtica a la pàgina web i enviaments individualitzats als veïns que ho sol•licitaven.

Vam municipalitzar serveis per millorar la seva prestació, amb més atenció als usuaris i vilatans, per tenir un major control públic, generar llocs de treball al poble, reduir costos i evitar que es desviessin diners a butxaques privades. Serveis com l'aigua –fent que el primer tram de l'aigua fos social i per sota del preu de cost, posteriorment el van pujar un 34%–, l'escola bressol, la deixalleria, la neteja d'edificis públics, l'enllumenat i ho anàvem a fer amb les escombraries, amb canvis importants que milloraven la recollida i reduïen els costos, fet que implicava una baixada de la taxa d'un 7%, però ja no ens van deixar –hi havia massa interessos, privats, en joc–.

Vam millorar l'eficiència interna de l'Ajuntament reduint regidories, passant de 24 a 7 –ara tornen a haver-n'hi 24–; substituint un gerent polític per un gerent professional amb l'objectiu de fer més eficient l'Ajuntament; reduint d'11 gerències externes, privades i descoordinades a 2 gerències públiques coordinades; publicant a la pàgina web els sous i les despeses dels regidors, les despeses de personal –mensualment, amb acumulats anuals i comparatives amb anys anteriors– i l'evolució mensual del deute –el bancari i de proveïdors (aquestes dues darreres informacions les han fet  desaparèixer de la pàgina web)–; publicant a la web els pressupostos municipals amb un llenguatge fàcil i entenedor per a tots els veïns; acotant les despeses de telefònica mòbil a 30 euros mensual per aparell –amb un estalvi de 25.000€ anuals–; creant l'OAV; millorant els circuits interns d'aprovació de factures de proveïdors per aconseguir pagar-les en 22 dies.

Sense deixar de banda la tant recordada, per tothom, millora en la gestió econòmica reduint el deute en 2.200.000€ en dos anys; creant el pla per pagar abans del 31-12-2011 el 1.200.000€ de deute a proveïdors que vam trobar quan vam arribar al Govern; eliminant 60.000€ d'interessos de demora que es pagaven cada any a proveïdors; reduint en 700.000 euros les despeses de personal –passant de 3.000.000€ a 2.300.000€, ara ja torna a estar a 2.600.000€–; estalviant 80.000€ en la factura de l'enllumenat públic; acabant amb la inèrcia sistemàtica de pagar indemnitzacions a empreses concessionàries, amb un estalvi d'uns 680.000€; municipalitzant serveis amb un estalvi de 175.000€ anuals i fent que GUSAM tingui beneficis, 80.000 €/any, quan abans li costava al poble 180.000€ cada any.

Totes aquestes mesures van possibilitar reduir l'IBI un 10% a les ordenances fiscals aprovades el 25-07-2013.

Al mateix temps, també, Arenys de Munt va ser capdavanter en molts altres temes amb la CUP al Govern, vam ser fundadors de l'AMI i vam gaudir de la seva secretaria –fins al setembre del 2013–, vam iniciar les declaracions d'independència municipals el 13-09-2012, vam ser dels primers municipis a exercir la insubmissió fiscal, vam ser la primera Capital de la Sardana, vam aconseguir que durant tota una setmana es parlés de les bondats d'Arenys de Munt a tot Catalunya sortint al programa de TV3 'Divendres'.

Se'ns pot qüestionar que no vam poder fer obres, però algú dubte que les obres que s'estan fent ara no les hauríem fet? Moltes d'aquestes vénen de la planificació realitzada entre el 2011 i el 2013, quan nosaltres estàvem al govern, i, a més, se'ns va impedir dur a terme un Pla per arranjar molts carrers del poble que estan malament. Un Pla que ha quedat oblidat. Molt probablement hauríem fet més coses, perquè tenim un model de poble i treballem per dur-lo a la pràctica.

Per tot plegat no ens ha d'estranyar que els partits tradicionals, aquells que volen que tot continuï igual, que res canviï, es confabulessin per donar una mala imatge del poble i poder conxorxar una moció de censura, totalment injusta, contra la voluntat popular expressada a les urnes i que mai abans havia succeït al nostre poble.

Massa canvis i massa profunds amb la CUP al Govern, perquè els arenyencs i les arenyenques tinguessin el poder sobre l'Ajuntament. Ara podrem tornar a decidir.

Assemblea de la CUP d'Arenys de Munt, maig 2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada